Kommentarer är livsviktiga!

Kommentarer på din blogg är minst lika viktiga som dina inlägg. Om du lyckas inspirera en läsare till att skriva en kommentar, då är det en läsare som med stor sannolikhet kommer att komma tillbaka för att se ifall någon svarar på kommentaren.

Inom ekonomi- och finansbranschen där jag själv bloggar så händer det ofta att till synes ganska ointressanta inlägg spårar ur totalt (på ett bra sätt) då 2-3 personer startar en diskussion i kommentarsfältet. Det leder inte bara till att dessa personer kommer att komma tillbaka, dessa diskussioner brukar även i sig själva få många läsare.

En annan sak man inte ska glömma är att kommentarer också snappas upp av Google och indexeras. Om kommentarerna innehåller ord som Google tycker är relevanta så kan kommentarerna leda till att dina blogginlägg placerar sig högre upp i Googles sökstatistik.

En nyckel för att få mycket kommentarer är att ta bort så många hinder som möjligt för besökarna. Alltså: Gör det lätt att kommentera. Ingen vill gå igenom flera steg, registrera ett konto, fylla i kontaktuppgifter, bekräfta till höger och till vänster bara för att få skriva av sig.

många kommentarer

Det här är dock ett tvådelat svärd. Ju lägre du sätter tröskeln, desto mer spam och skräpkommentarer kommer du att få stå ut med, men ju högre du sätter tröskeln, ju fler vettiga kommentatorer skrämmer du bort. Vill du ha riktigt många och riktigt bra kommentarer så behöver du därför göra det busenkelt att kommentera, och sedan vara beredd på att lägga några minuter varje dag på att städa bort spam och skräpkommentarer.

Både Blogger och WordPress har automatiska verktyg för att städa bort spamkommentarer men det är inte alltid som dessa verktyg snappar upp allt, så du kommer behöva städa själv.

Själv använder jag en inställning som gör att alla kommentatorer måste godkännas av mig. Så som det funkar är att någon skriver en kommentar och denna publiceras då inte direkt utan den går till mig för godkännande. Väl jag har godkänt en kommentar så är det fritt fram för denne personen att kommentera vidare. Spam och trams kommer ändå till 99,99% från sådana som aldrig tidigare kommenterat på din blogg, enkelt!

Att lära sig skriva inlägg som lockar till kommentarer är en konst och tar tid att lära sig. Det handlar om trial and error, man får helt enkelt testa och se vad som funkar på just din publik.

 

 

Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *