Hur får jag bloggläsarna att komma tillbaka?

Att få besökare att hitta in till din blogg är i grunden ganska enkelt, svårigheten ligger i att få besökarna att komma tillbaka. Om du inte läst mitt inlägg om att få fler besökare, så tycker jag du ska börja med det! För saken är den att oavsett om de tyckte att innehållet på bloggen var bra, så är det lätt hänt att de glömt bort dig imorgon. Därför måste vi jobba aktivt på hur man får besökarna att faktiskt hitta tillbaka.

Den absolut lättaste och mest effektiva strategin är genom att få besökarna att prenumerera på din blogg. Det finns många sätt att göra det på, t.ex. via RSS (Glöm inte att läsa “RSS, allt du behöver veta!“). Ett ännu enklare sätt är dock att få besökarna att prenumerera via epost.

Både Blogger och WordPress har färdiga stöd för att få besökarna att prenumerera via epost.

Få bloggläsarna att komma tillbaka med Wordpress

Det lättaste och snabbaste sättet är genom att sätta upp detta med hjälp av pluginen Jetpack. Helt enkelt så aktiverar man pluginen klickar sedan på Jetpack i menyraden till vänster, och sedan på Settings. Välj “Engagement” i toppen och sedan aktiverar du “Subscriptions”.

prenumerera via epost wordpress

Sedan går du till Appearence/Widgets och där finns en färdig widget som heter “Blog Subscriptions (Jetpack)”. Den placerar du i din sidobar, eller där du nu vill ha den, och trycker på spara. Svårare än så är det inte. Pluginet sköter allting. Så fort någon fyller i formuläret så läggs den personen till listan, och så fort du skriver ett inlägg så skickas det via email till den personen. Automagiskt!

Få bloggläsarna att komma tillbaka med Blogger

Precis som i WordPress så finns det ett färdigt verktyg för epostprenumeration inbyggt i Blogger.

Gå till Layout i menyn och klicka på “Add a Gadget”. Scrolla ner och välj “Follow by Email”. Fyll i vad du vill att titeln ska vara på rutan där man kan fylla i sin epost, och fyll även i länken till din RSS-feed. För Blogger-bloggar så är länken bloggnamn.blogspot.com/feeds/posts/default. Det är bara att byta ut “bloggnamn” mot ditt eget bloggnamn.

prenumerera på epost via blogger

Resten sköter blogger, helt magiskt!

Mina besökare prenumererar ju inte!

Det finns många knep till att få besökarna att prenumera och det handlar till stor del om att uppmana läsarna till att prenumera. Tänk på att placera prenumerations-formuläret väl synligt där alla besökare ser det.

Ett sätt som jag gillar och använder mig av är popups. Det finns t.ex. plugins till WordPress och Blogger som automatiskt visar en popup likt den nedan när besökaren varit på sidan i 5 sekunder eller t.ex. när den scrollat 50 % av hela sidans innehåll. Det här har ökat mitt antal prenumeranter med flera hundra procent. Det är verkligen meckigt att sätta upp men när det väl är gjort så kommer det att göra under för din besöksstatistik! Jag använder mig av pluginet Chimpmate och har satt upp så att alla mina utskick går via plattformen Mailchimp, som är en komplett epostplattform. Det kräver som sagt en hel del handpåläggning och är inte någonting man tar sig för om man inte menar allvar. Men om man har tid, lust och tålamod, då är det värt det!

popup

Fortsätt skriv

Glöm inte att fortsätta skriva och ge folk en anledning att komma tillbaka. Även om du lyckats få dem att prenumerera så kommer de inte få något mejl om du inte skriver några nya inlägg. Ut och hitta inspiration!

Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *