Bloggens design, viktigare än du tror!

Bloggens design är viktigare än man kanske tror. Då menar jag inte att man måste vara professionell formgivare för att starta en blogg som får bra trafik, bara att man behöver tänka till lite. Det finns mycket man borde tänka på, men det är inte speciellt komplicerat.

Keep It Simple Stupid

En princip jag ofta tillämpar (inte bara inom bloggande, utan i största allmänhet) är KISS. KISS står för Keep It Simple Stupid. En enkel och tydlig design gör att besökarna hittar det som de är ute efter.

Tidigare i min bloggkarriär så trodde jag att “more is more” och att man skulle ha alla möjliga widgets och plugins som gick att komma över. Nu har jag istället insett att det läsarna vill ha är rent, snyggt och enkelt.

En blogg som jag tycker är ett föredöme, både rent designmässigt och innehållsmässigt, är Styrkelabbet.se som drivs av min vän Daniel Richter. Texten är lagom stor. Färgerna kompletterar varandra bra och det är inte fullt med plotter och trams överallt. Rent och snyggt!

En annan fördel med enkla och rena utseenden är att det även rent tekniskt ofta är en bättre idé. Vi lever i en tid när i stort sett alla svenskar har bredband. Den genomsnittlige internetsurfaren har vant sig att en hemsida laddar snabbare än man hinner blinka. Det betyder att din blogg också behöver vara snabb! Ju mer bilder, plugins och plotter du har, desto segare kommer bloggen att bli.

Återkommande besökare har ofta lite högre tolerans än nya besökare. Återkommande besökare har kanske fallit för ditt sätt att skriva och är har redan vant sig vid din design, oavsett om den gillas eller inte. Nya besökare har däremot ingen relation till dina inlägg utan det första intrycket är rent visuellt. Det är därför viktigt att det första mötet med sajten är snyggt och inbjudande.

Resonsivitet

Responsivitet innebär att bloggens utseende ändrar sig beroende på vad för dator eller telefon som besökaren använder. Oavsett om någon surfar på mobilen eller på sin TV så ska bloggen se snygg ut. Det betyder att bloggen måste vara anpassad för detta. Istället för att ha en blogglayout för varje skärmstorlek så använder man det som kallas för responsivitet. Det innebär kortfattat att bloggen automatiskt känner av vad besökaren har för dator/telefon/padda och automatiskt anpassar utseendet därefter. De flesta färdiga designteman är idag responsiva, men det är värt att kolla då det är förödande att missa!

Här följer 5 snabba tips att ha i åtanke när du designar din blogg:

  • Låt ditt innehåll stå i fokus
  • Gör det lätt att hitta på sajten (enkla menyer, etc)
  • Gör texten lättläst
  • Tänk på responstiden – en seg blogg vill ingen besöka
  • Gör epostprenumeration tillgänglig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *