Hur skriver man bra blogginlägg?

Att skriva bra blogginlägg är en hel vetenskap, det finns mycket att tänka på och många misstag att göra. Exakt hur du ska skriva, det kan du bara säga själv, men det finns förstås många konkreta tips som kommer att hjälpa långt. Oavsett om man är van bloggare eller nytillkommen så har man definitivt någonting man kan utveckla, här kommer några saker som jag tycker är viktiga att tänka på!

Skriva bra blogginlägg

Sätt en beskrivande rubrik

Det är viktigt att sätta en rubrik som får läsarna att vilja läsa inlägget. Aftonbladet är t.ex. extremt duktiga på att sätta rubriker som lockar läsare men som kanske inte riktigt beskriver vad som står i artikeln. Nyckeln här är att hitta en lockande rubrik som ändå inte ljuger om vad blogginlägget innehåller. Om vi jämför t.ex. “En genomgång av pensionssystemet” med “Så här får du mer pengar varje månad!”så beskriver faktiskt båda vad artikeln handlar om, men vilken tror du lockar flest läsare? Tänk på att det är rubriken som syns på andras bloggar på deras blogglistor, så därför är det extra viktigt eftersom det är din chans att locka in läsaren.

Var personlig

Jag gillar skribenter som är öppna och personliga. Jag menar inte att man ska berätta om sitt senaste bråk med sambon men det är viktigt att visa att man är en människa och inte en maskin. Oavsett om du skriver en blogg om företagsjuridik eller smink så lönar det sig att vara personlig om du vill ha trogna läsare. När jag går in på en blogg så vill jag snabbt känna igen mig, jag vill veta vad jag får. Om man kan byta ut skribenten mot en annan utan att läsarna märker, då har man misslyckats kapitalt med att göra ett ordentligt intryck.

Tänk på språket

Ingen tycker det är inspirerande att läsa formella skrivelser som liknar lagtexter, så det är väldigt viktigt att vara personlig i sitt språk. Jag har ingenting emot folk som svär och kastar ur sig klumpiga uttalanden i tid och otid, snarare tvärtom, folk som inte gör det brukar bli trista att läsa. Man måste våga göra folk upprörda, våga vara lite extrem, våga, våga, våga. Det handlar om att provocera och uppmana till diskussion, när läsarna känner sig engagerade i det du skriver om och börjar kommentera, då har du verkligen lyckats. Det är inte så roligt när alla bara håller med dig hela tiden.

Grammatiken är också viktig, det är inte nödvändigt att allting stämmer helt perfekt, men några större grammatiska klavertramp får det verkligen inte finnas i texten. Vill du skriva bra blogginlägg så måste man alltid  gå igenom det du skrivit, felstavningar och grammatiska fel är störiga för läsaren och flyttar fokuset bort från vad inlägget försöker säga.

Håll en röd tråd

Det är allt för många spretiga inlägg där ute på nätet och jag är själv skyldig till flera. När inspirationen är dålig så är det lätt att man skriver lite om varje och inte riktigt får någon bra helhet på inlägget, ofta blir strukturen på inlägget också ganska ryckig. Om man vill skriva ett bra blogginlägg så tycker jag att man ska ifrågasätta om detta verkligen är ett inlägg eller om det kanske ska delas upp i flera?

Strukturera texten väl

“Wall of text” har blivit ett välanvänt uttryck för att beskriva inlägg och artiklar som bara ser ut som en stor vägg av ord. När man ser en sådan text så blir man ofta överväldigad och det känns helt plötsligt omöjligt att man ska orka ta sig igenom alltihopa. Hemligheten är att strukturera upp texten i portioner som känns lätta att läsa. Se på det här inlägget som ett exempel, det är lätt att hitta i och styckena är korta och lätta att läsa. Om allting hade stått i löptext utan radbrytningar och uppdelningar så hade förmodligen ingen kommit så här långt med att läsa.

10 thoughts on “Hur skriver man bra blogginlägg?

  1. veri

    Jag vill skriva om vuxen mobbning. Jag har under lång tid, ca 3 år, blivit mobbad på olika sätt på arbetsplatsen. Känner som om jag är ensam med det och skäms att tala om det med någon. Finns det flera vuxna som är i samma situation som mig?

    Reply
  2. Guleböj

    Kloka ord! men jag håller inte med, därav skriver jag ofta utan förskap med en kul spetspenna.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *