RSS, allt du behöver veta?

Vad är RSS?

RSS betyder Real Simple Syndication och är för en bloggare ett sätt att distribuera sitt blogginnehåll på. För en läsasare är det däremot tvärtom, där kan man använda RSS för att ta emot och för att prenumerera på olika bloggar. Om man som mig, läser väldigt många bloggar, så kan det bli väldigt tidskrävande att surfa runt på alla bloggar och hålla koll på när dessa uppdateras, istället kan jag då prenumerera.

Vad RSS egentligen är, är en samling XML-baserade filformat som används för att kommunicera webbinnehåll. Alla bloggplattformar som jag känner till har inbyggt stöd för RSS, så det handlar egentligen bara om att läsa sig till hur det fungerar på just din plattform. På wordpress så är t.ex. standard att RSS-en publiceras på hemsideadressen + /feed. För den här sidan blir det alltså http://www.börja-blogga.se/feed.

Om man är inne på andra bloggar och letar efter adressen till deras feed så kan man titta efter den orange ikonen nedan. Den står för RSS.  Om du vill att andra ska kunna följa din blogg via RSS så är det förstås bra om du själv lägger upp en likadan ikon på din sida så att dina läsare vet att det också går att prenumerera via RSS.

RSS

RSS-läsare

I början så prenumererade jag via e-post vilket fungerade väldigt bra, tyvärr blev inbox överöst med mejl från bloggarna när jag väl hade en gedigen lista att följa. Lösningen på det här problemet är olika appar/hemsidor/verktyg, sk. RSS-läsare, som samlar ihop dessa RSS-flöden och visar alla på ett enda ställe. Själv använder jag feedly som jag tycker är en av de absolut bästa på området, det finns en hemsida och det finns appar till alla mobila enheter. Man få ange vilka bloggar som jag vill följa och sedan sedan håller feedly själv koll på vad jag läst och vad jag inte läst så att t.ex. inte samma inlägg visas på både hemsidan och på telefonen. Här har jag tidigare skrivit om feedly, en väldigt bra RSS-läsare!

Feedly

 

Full eller stympad RSS

Det finns flera olika sätt att fylla sitt RSS-flöde med innehåll, t.ex. en full version och en stympad version. Vad det innebär är egentligen att i den fulla versionen så skickas hela inläggen vidare i flödet till den mottagande läsaren. Det betyder att t.ex. jag som använder feedly kan läsa hela blogginlägg i min läsare utan att behöva besöka den faktiska bloggen. Om man använder sig av en stympad version så skickas bara en liten del av blogginlägget till läsaren, kanske titeln och 100 ord. Då kommer jag i feedly endast att få upp titeln och dessa ord, och om jag vill läsa hela inlägget så måste jag klicka mig in på bloggen och läsa där.

Båda dessa har sina för och nackdelar såklart, om man har reklam på sin blogg så vill man självklart att läsarna ska komma in på bloggen och läsa, och inte läsa i någon annans verktyg där någon annan tjänar reklampengar. Men samtidigt vet jag av erfarenhet att jag inte alltid läser de bloggar som jag får stympade i feedly. Kanske är titeln inte lockande nog, kanske är inte de första 100 orden bra nog? De gånger jag däremot får hela blogginlägget så läser jag hela av vana utan att reflektera över om jag faktiskt vill läsa detta eller inte. Allt har sina för och nackdelar såklart, och här finns det inget “rätt” svar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *