När ska jag lägga upp mina blogginlägg?

När man bör publicera sina inlägg är i sig en helt egen vetenskap där det inte finns något bra regel som alltid gäller, det finns helt enkelt för många parametrar. När jag började blogga så var jag egentligen helt blicklös, jag publicerade till höger och vänster, på morgonen, på lunchen, på natten, hela tiden, helt slumpmässigt. Nu publicerar jag ofta på morgonen innan många är på väg till jobbet och kanske läser bloggen i sin telefon på tunnelbanan. Jag har insett att jag ofta gör så och har då börjat publicera själv på denna tid. Den dag i veckan med mest trafik till bloggen är i särklass söndagar. Kanske bör jag då fokusera på att alltid publicera inlägg på söndagar? Eller kanske jag ska publicera på lördagar så att inlägget ligger överst även på söndagen? Mycket av min trafik kommer från andra bloggar på grund av att dessa länkar till mig via s.k. bloggrullar och blogglistor, vilket innebär att en länk till mitt senaste inlägg syns på sidan av deras blogginlägg. Om man har flera bloggar i dessa blogglistor så kommer ofta att den blogg som senast publicerade material att hamna överst, så kanske är det då värt att lägga upp inlägg efter att andra har lagt upp inlägg, så att man kommer upp överst i listan? Exakt vad som passar dig och din blogg är svårt att säga, mitt absolut bästa råd är att installera någon form av statistikverktyg, t.ex. Google Analytics, och sedan titta på vilka tider som besökarna kommer och kanske försöka anpassa din publicering efter detta.

Schemalägga publiceringar

Ok, nu kanske du har tänkt en tid som du ska publicera dina inlägg på, kanske är det onsdagar kl 06.30 och söndagar kl 09.00 som du kommit fram till är bäst. Måste du då ställa väckarklockan och gå upp på onsdagar och publicera dina inlägg? Knappast! I både WordPress och Blogger (och säkerligen flera verktyg) så finns det någonting som kallas för schemalagd publicering.

schemalägg blogginlägg wordpressschemalägg blogginlägg blogger

 

Det man gör är at man skriver sitt inlägg och väljer sedan ett datum och en tidpunkt som inlägget ska publiceras på. När man sedan ställt in det så kommer inlägget att publiceras automatiskt på den valda tidpunkten utan att du behöver gå upp på morgonen eller ha datorn tillgänglig på söndagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *