Välja bloggplattform – vilken ska jag ha?

Välja bloggplattform

Alla som vill börja blogga kommer att ställas inför dilemmat att välja bloggplattform. Det finns flera att välja på, varav Blogger och WordPress är de största och mest använda. Anledningen till att de är störst är egentligen pga. att de är bäst och lättast att använda. Det finns förstås flera men som ny bloggare finns det ingen anledning att välja någonting annat, om man sen vill byta till en annan plattform så är det lätt att flytta från båda dessa utan något krångel.

Bloggportaler

Det finns flera bloggportaler där ute som vill att man ska starta sin blogg hos just dom. Här brukar det vara väldigt enkelt att komma igång men också så springer man på begränsningarna nästan omedelbart. Inte kan man designa sidan hur man vill, inte kan man ta bort reklamen som hemsideägaren lagt in, inte kan man… ja ni förstår. Den allra största anledningen att inte välja detta är för att den allra största delen av pengarna som tjänas på bloggen inte går till dig själv, utan till portalens ägare.

Blogger

Blogger är Googles egna bloggplattform och det var också här jag började min bloggresa. Blogger är precis allt som Google står för, enkelt och gratis. Tyvärr är verktyget inte speciellt kraftfull och de olika bloggutseendena som finns att välja på känns egentligen inte speciellt roliga. Flera av de största bloggarna i Sverige och flera stora internationella kör fortfarande blogger, så även om det är nedbantat och enkelt så finns det kanske ingen jättestor anledning att välja någonting mer avancerat. Allting på blogger funkar rakt ur kartongen, inklusive Google Analytics och Google AdSense, två av dina bästa verktyg som du kommer använda dagligen.

WordPress

WordPress är ett lite mer avancerat verktyg som inte begränsar sig till enbart bloggar. Här kan man sätta upp större hemsidor och administrera dessa via ett enkelt CMS-verktyg. Jag använder själv wordpress sedan jag började växa ur blogger och insåg att jag ville ha mer möjligheter att ändra utseende och få min blogg lite mer modern än den klassiska “blogg-stilen”. I WordPress finns det oändligt med möjligheter, och trots att verktyget i sig är väldigt enkelt så finns det mycket utrymme att växa här, och egentligen kommer man aldrig att växa ur denna miljö. Om man inte vill känna sig inlåst och begränsad i wordpress så behöver man ha en egen installation på en egen server, vilket förstås kostar en del pengar om man inte råkar ha en stå och skräpa hemma i garderoben. Gratisversionen av wordpress.com är inte nämnvärt bättre än blogger, snarare tvärtom, så om man inte tänkt hosta bloggen själv så tror jag inte att wordpress är det bästa alternativet.

Andra alternativ

Det finns gott om avancerade CMS-verktyg på marknaden, allt ifrån Joomla, Drupal, Django och gud vet vad alla heter. Dessa är knappast lättanvända och lämpar sig inte direkt för oerfarna och nyblivna bloggare. Har du en del erfarenhet av CMS-system och större hemsidor så kanske detta är någonting för dig, dock är det ingenting jag rekommenderar för gemene man.

Sammanfattning

Min rekommendation blir som följer. Om man har stora ambitioner och har för avsikt i framtiden att hosta bloggen på ett eget webbhotell så är det endast wordpress som klarar av det, blogger kommer alltid att ligga på googles servrar, vilket i och för sig inte nödvändigtvis är någonting negativt. Båda stödjer möjlighet för egna domäner (t.ex. www.ollesblogg.se). Jag tror att det är bäst att göra precis som jag, att börja på blogger och testa lite lätt och i liten skala för att sedan växla upp till WordPress ifall man vill fortsätta utveckla sitt bloggande. Vill man ha mer information om WordPress vs. Blogger så finns det en bra länk här.

4 thoughts on “Välja bloggplattform – vilken ska jag ha?

 1. hej!

  jag vill börja blogga (är inte så jätte gammal)! men jag vill inte ha en lätt blogg men inte för svår heller. helst bra designe men endo ska det inte kosta pengar. vad är då bäst att välja för bloggplatform?

  //heddan

  • Hej!

   Om du vill ha någonting som är gratis och enkelt att börja med så kan du med fördel ta blogger. Ifall du märker att du får mycket trafik och vill ta det “ett steg längre” så är det inga problem att byta till wordpress och ta med hela blogginnehållet, det tar bara några minuter.
   Alternativet är att börja med wordpress.com, men det är betydligt svårare än blogger, även om det ändå är ganska simpelt.

   Både blogger och wordpress.com är gratis och jag tror det kommer gå bra oavsett vad du väljer!

   Mvh,
   Olle

 2. Hej!
  Jag undrar lite hur jag skaffar en WordPressblogg, men även om det finns några bra instruktioner på hur man använder WordPress någonstans?

  Mvh miche.

 3. Bra guide men jag tycker faktiskt ghost.org är värd att nämnas. Visst, plattformen är inte lika utvecklad som WordPress men ska man enbart blogga så anser jag att den till och med är enklare att komma igång med.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *