Google Analytics – ett kraftfullt statistikverktyg

Oavsett vilken bloggplattform du valt att använda så lämnar det inbyggda statistikverktyget en hel del att önska. Om du har valt blogger så är den inbyggda statistiken milt sagt begränsad, och även om den är bättre på wordpress så finns det fortfarande mycket kvar som man kan få ut av sina besökare. Det som är absolut vanligast bland bloggare idag är att man använder Google Analytics, ett verktyg från Google som automatiskt håller koll på dina besökare, deras beteende och hur detta utvecklas över tiden.

 

Skapa ett Web Property ID

För att du ska kunna få din utökade statistik via analytics så måste du först få ett unikt ID. Att skapa ett property ID är precis lika enkelt som det är att registrera ett nytt e-post-konto, man får först gå in på Analytics för att skapa sig ett konto och för att få skapat ett unikt nummer som ser ut såhär UA-47353481-1. Behöver du en guide så finns det en hos google på denna länk.

Använder du blogger?

Om du använder blogger så är det extremt enkelt att börja använda Google Analytics. När du väl skapat ett konto och fått ditt ID så är det bara att gå in på blogger, gå till menyn på vänster sida, välja Settings -> Other och gå längst ner i botten där det står “Analytics Web Property ID”. I den rutan så klistrar du in ditt unika ID och vips, inom ca 24 timmar kommer du att kunna se en mer utförlig besöksstatistik på google.com/analytics. Enkelt!

Använder du wordpress?

Om du använder wordpress så är det fortfarande enkelt, men tyvärr lite mer komplicerat än via blogger. Det som du behöver göra är att lägga till ett litet javascript på bloggen som automatiskt skickar statistik till Google, och det finns flera sätt att lösa det på. Det lättaste alternativet, enligt min mening, är att installera ett litet plugin som heter “Google Analytics for WordPress” som sedan sköter allting med automatik. Behöver du hjälp med hur man installerar ett plugin så finns det en bra guide på denna länk. När du väl installerat pluginet så behöver gå in på dess inställningar och lägga till ditt ID för att statistiken ska börja skickas till Google.

Sen då?

Nej, svårare än så är det faktiskt inte, det är förbannat enkelt att använda sig av Google Analytics och som användare lär man sig nya saker varje dag. Vill man lära sig mer om Google Analytics så finns det flera bra guider på youtube och på olika bloggar, t.ex. denna (notera dock att detta är en gammal guide och att analytics har bytt utseende sedan dess, det fungerar dock fortfarande likadant).

 

One thought on “Google Analytics – ett kraftfullt statistikverktyg

  1. Pingback: När ska jag lägga upp mina blogginlägg? - Börja blogga!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *